🏠 Home 🖌 Gallery 💰 Donate 🤝 Frens! rss logo RSS

Proof of Stake

Published on Monday, 17 May, 2021

Илон Мъск отново се доказа като топ трола на 21 век.

Няколко месеца след като закупи милиард и половина в долара и обяви, че Тесла ще продават колите си срещу биткойни, Мъската направи пълен кръгом, съобщавайки, че т'ва няма да е така. Причината? Негативното влияние на BTC върху околната среда - несъмнено лош PR за калифорнийска електромобилна компания, смъртен враг на изкопаемите горива.

Tesla & Bitcoin pic.twitter.com/YSswJmVZhP

— Elon Musk (@elonmusk) May 12, 2021

Оставяйки настрана PR-a, Мъск е прав - биткойн мрежата изразходва 0.5% от елетричеството на Земята без даже да извършва голямо количество реални транзакиции. Това е така, защото биткойн е изграден върху така наречения Proof of Work принцип - валидирането на транзакциите става посредством извършване на изчислително сложни операции. Тоест, "златното покритие" на биткойн е изчислителна мощ, което пък е директно колерирано с изразходвана електроенергия. Това е и причината, огромна част от „фермите“ за „копаене“ на биткойни да се намират в Китай, където електроенергията е евтина заради липсата на регулация върху горенето на въглища.

Биткойн са в много буквален смисъл мръсни пари - обезпечени от китайски кюмюр.

За щастие хората са хитри и за последното десетилетие са измислили различни начини за справяне с този проблем. Едно от най-развитите и обещаващи решения на проблема са така наречените Proof of Stake алогритми. При тях валидацията се извъшва посредством „залог“ - валидаторите „инвестират“ свои токени в процеса на валидиране на блоковете. Това намалява нуждата от изчислително интензивни пресмятания като метод за валидация. За да се компроментира блокчейна е нужно компроментиращия да притежава голямо количество от криптовалутата, което директно обезсмисля атаката.

Основен проблем при PoS алогритмите е така наречената nothing-at-stake ситуация. Ако наградите за валидиране на правилен блок не са подбрани правилно, то валидиращите нодове могат без много разходи да валидират няколко противоречащи се версии на блокчейна. На практично ниво това се решава лесно посредством налагане на "глоби" за такъв тип множествени залози. За по-интерсуващите се, значително по-техническо ревю на различни PoS протоколи може да намерите тук.

Падането на цената след туита на Мъск е интересно, защото докато BTC и ETH летяха стремглаво надолу, най-голямата PoS криптовалута, Cardano (ADA) покачи цената си от 1.7 на 2.4 долара и (поне за известно време) стана 4-та по големина криптовалута в света.

Като цяло не харесвам Илон Мъск и псевдо-егалитарните му технократски наклонности. Но когато е прав е прав. PoW са икономически неиздържани алгоритми, промотиращи централизиран контрол над валидацията в страни с евтина електроенергия. Ситуацията само ще става по-зле. За щастие, не всички криптовалути са такива и се надявам повече хора да го осъзнават и да не обръщат гръб на единствената към този момент алтернатива на банкерството и лихварството само защото някой милярдер е туитнал нещо.

Време е нещо да детронира BTC. Залога е голям.

P.S. ADA to the moon!

theorycorner.com